M C K
Medisch Centrum Kester
 
 
 
Afbeelding van Esthetische tandheelkunde
 

Esthetische tandheelkunde

 
Tandheelkunde is het deel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de behandeling van tanden en hun omringende structuren. Dit houdt niet enkel het opnieuw gezond maken van tanden in, maar ook het verfraaien van gezonde tanden.

Aangezien de tanden en kiezen een belangrijke rol spelen bij het uiterlijk, stellen patiënten steeds vaker hogere eisen aan de esthetiek van hun tanden en kiezen. Een mooi en verzorgd gebit is een visitekaartje dat indruk maakt, een mooi gebit valt op.Hier begeven we ons in het deelgebied van de esthetische tandheelkunde. Echter een conditio sine qua non voor het overgaan tot esthetische verfraaiingen, is een gezonde dentitie.

De mogelijkheden zijn erg uitgebreid, zo kan er verbetering verkregen worden van vorm, stand en kleur van de tanden. Naast bleaching, kunnen de tanden ook witter gemaakt worden door schildjes (facings): plaatjes van kunststof of porselein die tegen de tanden worden gelijmd, nadat er een klein laagje afgeslepen is. Het wordt meestal gedaan als de voortanden niet mooi van kleur zijn (te geel, rijs of gevlekt), maar het kan ook als de snijranden afgesleten zijn. Bovendien kunnen elementen die iets scheef staan op deze manier rechtgezet worden. Ziehier enkele voorbeelden van patiënten. (zie foto’s voor (links) na (rechts)).

Bij een complete make-over wordt vaak het hele gebit behandeld op alle mogelijke manieren, om te komen tot een prachtige lach. Meestal is de beginsituatie slecht en niet fraai. Met de nodige financiële middelen is er echter bijna alles mogelijk. Bijna alle specialisten komen bij een dergelijke make-over aan bod: de parodontoloog (tandvleesbehandelingen), endodontist (doet wortelkanaalbehandelingen), de tandarts (voor de regie, de vullingen en voor kroon-en brugwerk), de orthodontist, de implantoloog en de tandtechniekers. Bij een complete make-over gaat het meestal om een multi-disciplinair werkstuk, waarbij overleg en planning met alle betrokkenen uiterst belangrijk is. In een grote praktijk heb je vaak alle specialisten onder één dak, en dat is een groot voordeel.

Tanden herstellen met volkeramisch materiaal

De materiaaleigenschappen evolueren zo snel dat we sinds enkele maanden de mogelijkheid hebben om tanden te herstellen met volkeramisch materiaal. Er zijn geen metaalranden meer zichtbaar.

Tandversiering

In Zuid-Amerikaanse landen en het Caribische gebied wordt het mooi gevonden om het gebit te versieren met bij voorbeeld gouden kapjes, waarin een plaatje is gegraveerd of uitgespaard.

Sinds kort bestaat de mogelijkheid om op een tand een “diamantje” te plaatsen. De tandversiering is leverbaar in verschillende uitvoeringen. De kristalheldere “diamantjes” met een doorsnede van 1,8mm en 2,5mm en de blauwe “Safier” van 1,8 mm en 2,5 mm. Het materiaal bestaat uit geslepen glas op een spiegelend metaalfolie, dat nodig is voor de hechting.

De tand of kies naar keuze wordt gereinigd en drooggelegd. Het oppervlak wordt geëtst met fosforzuur als bij een composiet restauratie. Het hechtmiddel wordt aangebracht op de versiering en op het glazuur.
En uitgehard met een lichtbron, dezelfde als bij een composiet restauratie.
Naar verwachting zullen de tandversieringen ongeveer 9 maanden blijven zitten.
De kosten komen uiteraard geheel voor rekening van de patiënt en bedragen +- 50€.
  

Reacties (1)

 
 
Anoniem
 
 

Deel deze pagina